Begrijpend lezen , Alle Teksten De Baas

 

Training begrijpend lezen , Alle Teksten De Baas

Door 6 simpele stappen te volgen krijgen de leerlingen overzicht en inzicht in teksten bij begrijpend lezen. 

Geschikt voor kinderen vanaf groep 5 t/m voortgezet onderwijs

 

Wist je dat Begrijpend Lezen de basis is voor vrijwel alle schoolvakken?

 

En dat daarom het aanleren van een goede manier om begrijpend te kunnen lezen, heel belangrijk is voor de rest van je schoolcarrière?

 

Om goed te leren begrijpen waar een tekst over gaat, begrijpend lezen, is de ontwikkeling van de woordenschat en het niveau van het technisch lezen erg belangrijk. Door na te denken over de tekst en jezelf voortdurend vragen te stellen, worden verbanden gelegd. Hierdoor ontstaat inzicht en overzicht. Je snapt de tekst, ziet het voor je in een plaatje, kan het in je eigen woorden navertellen en je woordenschat wordt (nog) groter.

Andere vakken

Ook bij het vak rekenen, en dan vooral bij de verhaaltjessommen, is het leggen van verbanden heel belangrijk. Je moet begrijpen hoe het verhaaltje in elkaar zit. Daarna kun je pas de som uitrekenen. Dus verhaaltjessommen oplossen is eigenlijk ook een deel begrijpend lezen! Begrijpend lezen gebruik je ook voor vakken als aardrijkskunde, geschiedenis en natuur. Als je niet begrijpt wat je leest, kun je je de leerstof niet eigen maken. Of je moet letterlijk alles uit je hoofd leren. Ze kunnen alleen reproduceren en bij inzichtvragen vallen ze door de mand. Ook in het voortgezet onderwijs is het begrijpend lezen heel belangrijk. Kun je dit niet goed, dan kom je bij het leren van de vakken in de problemen.

Hoe en wat?

In 10 individuele lessen van 50 minuten leert een kind een tekst te overzien, verschillende leesstrategieën toe te passen, vragen te maken bij een tekst en nog veel meer. Ook wordt aandacht besteed aan hoe je hersenen leren, hoe ogen lezen en hoe je dit kan combineren. Dit doen we door actief aan de slag te gaan.